Ja, ik wil lid worden!
28|09|2015
Zuyd Hogeschool ziet Sittard-Geleen als dé ondernemende stad van Limburg

Een van de belangrijkste pijlers onder Ligne is Zuyd Hogeschool. De ruim 4000 studenten plus enige honderden docenten en ondersteunend personeel nemen de meeste vierkante meters (12.500) in beslag. Andersom is het project Ligne voor de onderwijsinstelling dé kans om een stap vooruit te zetten. “Midden in de stad zijn we aantrekkelijker voor studenten en partijen waar wij steeds meer mee samenwerken,” zegt Karel van Rosmalen, voorzitter van het College van Bestuur van Zuyd.

“WE ZIEN SITTARD-GELEEN ALS DÉ ONDERNEMENDE STAD VAN LIMBURG”

De deskundigen zijn het er wel over eens dat een grote onderwijsinstelling midden in de stad zorgt voor leven en economisch verkeer. In Sittard speelt dat des te meer, zegt Karel van Rosmalen. “Omdat onze leerlingen en ook veel docenten vanaf het najaar 2016 elke dag onderweg zijn tussen het trein- en busstation en onze nieuwe locatie in Ligne. Recht door het winkelhart dus. De winkeliers zullen daar ongetwijfeld blij mee zijn. Een impuls voor de stad. Maar dat was voor ons niet de reden om mee te investeren in Ligne. Wij denken dat we midden in de stad beter kunnen functioneren. De beschikbaarheid van andere functies zoals de bibliotheek, museum en winkels biedt toegevoegde waarde. Het kan een extra reden zijn voor studenten om voor onze school te kiezen.”

VOLWASSENEN Maar dat is niet de enige reden, vervolgt de collegevoorzitter van Zuyd. “Als we de demografische prognoses zien, dan zit een sterke groei in het dagonderwijs er voorlopig niet in. Wel verwachten we een verdere toename van volwassenen die in het kader van life long learning opleidingen volgen. Dat doen ze bij voorkeur in de avonduren en de weekends. Ligne is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer en ligt op enkele minuten lopen van het station. Verder is er meer dan voldoende parkeergelegenheid. Wij willen de komende jaren meer cursussen en opleidingen voor volwassenen aanbieden. In Ligne kunnen we ons nieuwe gebouw daarop inrichten. En laten we wel wezen: voor zowel de dag- als avondgebruiker van Zuyd is het toch prettiger om te studeren en te werken met de stad aan de linkerhand en de schootsvelden, het water en de cultuur aan de rechter. Aantrekkelijker dan aan de rand van de stad waar helemaal niets te doen is.”

Ligne


ONDERNEMERSCHAP Grofweg verhuizen de hbo-opleidingen op het gebied van economie, management en maatschappij van de rand van de stad naar Ligne. Er is niet overwogen om faculteiten uit Maastricht en Heerlen te verplaatsen. “Nee,” zegt Karel van Rosmalen. “In het verleden is bewust gekozen voor de drie locaties in Zuid-Limburg. Daar gaan we zeker niet aan tornen. Dat willen we ook niet. In Heerlen blijven de technische-, ICT- en zorgopleidingen, in Maastricht international business, de hotelschool en de kunstfaculteiten. In Sittard gaan we meer en meer het accent leggen op ondernemerschap en innovatie. De maatschappij vraagt ondernemers en ondernemend ingestelde werknemers. We zien Sittard-Geleen als dé ondernemende stad van Limburg. Kijk alleen maar naar de ontwikkelingen op de Brightland Chemelot Campus waar we nauw bij betrokken zijn. Dit is voor ons the place to be, de ondernemende hotspot van Limburg.”


BELANGRIJK Karel van Rosmalen beschouwt het plan Zitterd ReviSited en Ligne in het bijzonder als uiterst belangrijk voor de toekomst van Sittard-Geleen. “Ik vind het knap dat de politiek er in geslaagd is om verder dan vier jaar vooruit te kijken. Er zijn scherpe keuzes gemaakt en er is ruimte voor verandering. Voor een onderwijsinstituut belangrijk; wij willen en moeten ook mee-ademen met de actualiteit. We voelen ons ook medeverantwoordelijk voor een stad waar we al vele jaren gevestigd zijn. Tegelijk blijf ik pleiten voor meer samenwerking. “We moeten nog meer over de stadsgrenzen heen kijken en elkaars sterktes benutten. De steden vullen elkaar uitstekend aan. Parkstad krijgt een rol met smart services en nieuwe energie, Maastricht blijft aantrekkelijk als monumentale universiteitsstad met een hoog niveau van hospitality en natuurlijk medische innovaties, Sittard-Geleen verankert de maakindustrie. Als Zuyd willen we alle bedrijven en instellingen bedienen met goedopgeleide mensen. Ligne is daarvoor één van de drie perfecte basissen.”

terug