Ja, ik wil lid worden!
07|05|2015
Xilloc naar Brightlands Chemelot Campus

Xilloc, ontwikkelaar en producent van patiënt-specifieke botimplantaten, verhuist naar Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Het innovatieve bedrijf maakt daarmee nu ook de ontwikkeling op het gebied van
het 3D-printen op industriële schaal mogelijk.

Voor Xilloc is 3D-printen een belangrijke productiemethodiek, die wordt gebruikt voor het maken van schedel-, kaak- en botimplantaten uit onder andere titanium. Maikel Beerens, CEO Xilloc zegt: “3D-printen is voor ons belangrijk, omdat daarmee implantaten gemaakt worden die volledig kunnen worden afgestemd op de patiënt. Immers, elke patiënt is anders. Met onze kennis en ervaring dragen we daadwerkelijk bijdragen aan hun kwaliteit van leven.”
Hij voegt daaraan toe: “Op Brightlands Chemelot Campus kunnen we ons materialenonderzoek voortzetten en ook producten voor niet-medische toepassingen ontwikkelen.”

3D-printing ecosysteem
De verhuizing van Xilloc kreeg vorm door een nauwe samenwerking met Brightlands Chemelot Campus om initiatieven en projecten rond het 3D-printen te realiseren. Deze zijn gericht op een bredere inzet van het
3D-printen op industriële schaal, ook wel Additive Manufacturing genoemd. Het gaat daarbij om onderwijs, materialenonderzoek, de aanschaf van industriële 3D-printers en om productie, zowel in kleine series als in massa.

Zo werd in juni 2014 het Additive Manufacturing Materials Center (AMMC) opgericht, een 3D-print laboratorium dat bij Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) werd ondergebracht. Het centrum richt zich op toepassingen in het onderwijs. AMMC is een samenwerking van Brightlands Chemelot Campus, CHILL, Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool, FabLab Maastricht en LIOF.

In maart 2015 kocht CHILL een Arburg Freeformer, die deze zomer bij het AMMC wordt geïnstalleerd. De investering in deze industriële printer bedraagt 150.000 euro, en werd mede mogelijk gemaakt door Limburg Economic Development (LED).

Eveneens in maart 2015 werd het Brightlands Materials Center opgericht, een samenwerking tussen de Provincie Limburg en TNO. De provincie investeert 15 miljoen euro in dit onderzoekscentrum, waar een van de onderzoeksgebieden Additive Manufacturing zal zijn. Het centrum heeft een kleine twintig partners, waaronder de Technische Universiteit Eindhoven. Deze universiteit doet mee met maar liefst acht promovendi die onderzoek doen op het gebied van 3D-printen.

Actieve rol van Xilloc
Op de Brightlands Chemelot Campus vormt zich een cluster van bedrijven en kennisinstellingen, waarvan Xilloc nu een vooraanstaande vertegenwoordiger is. Beerens: “Door het 3D-printing ecosysteem op de campus mee vorm te geven, krijgen wij mogelijkheden om tegelijkertijd onze kennis te verdiepen en om nieuwe producten te ontwikkelen.”

Bert Kip, CEO Brightlands Chemelot Campus, zegt: “Binnen het expertisegebied ‘hoogwaardige materialen’ is Additive Manufacturing een ontwikkeling waarvan veel wordt verwacht. Wij zetten niet alleen in op materiaalonderzoek, maar ook op dienstverlening en productie. Een deel van onze investeringen heeft dan ook betrekking op 3D-printen. Wij verwachten dat Xilloc een actieve rol gaat spelen om ervoor te zorgen dat de
campus ook op het gebied van 3D-printen ‘the place to be’ wordt.”

Deze rol maakt Xilloc nu al waar als een van de initiatiefnemers van het project Advanced Dutch Additive Manufacturing (ADAM). Dit project heeft ten doel om het 3D-printen verder te ontwikkelen. ADAM krijgt de beschikking over een industriële DLP printer (digital light processing met behulp van UV-licht) en een zware, industriële printer van EOS. Xilloc brengt toepassingskennis in; de andere initiatiefnemers zijn Brightlands Chemelot Campus, Atum 3D en DSM Biomedical. De campus investeert, faciliteert, verzorgt de infrastructuur en
doet de business development; deze investeringen worden via Chemelot Research Facilities mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg.

Het Tilburgse bedrijf Atum 3D brengt de technologie in en DSM Biomedical de materialenkennis. ADAM is een OP-Zuid project. De totale investering bedraagt 1,8 miljoen euro, waarvan 0,8 miljoen euro subsidie van OP-Zuid, die wordt betaald door EFRO (Europese Unie) en het Rijk.

Het beste van twee werelden
Beerens: “Uiteraard blijven wij gebruik maken van ons netwerk op Brightlands Maastricht Health Campus, want hier kunnen we nieuwe producten testen en afzetten.”

De ontwikkeling van Brightlands Chemelot Campus wordt (financieel) ondersteund door de Provincie Limburg. Twan Beurskens, gedeputeerde Economische Zaken voor de Provincie Limburg: “Xilloc verenigt het beste van twee werelden: voor de productontwikkeling sluit het bedrijf aan bij de materialenkennis op Brightlands Chemelot Campus en voor de marktontwikkeling bij het medische netwerk op Brightlands Maastricht Health Campus. Juist om deze vorm van kruisbestuiving te bevorderen is Brightlands in het leven geroepen.”

Xilloc
Xilloc levert patiënt-specifieke implantaten voor het reconstrueren van delen van het menselijk skelet. Het
bedrijf is in 2011 opgericht door Maikel Beerens en bouwt voort op de ontwikkeling van de eerste 3D-geprinte titanium schedelimplantaten door een team bij Maastricht Instruments en IDEE, onderdeel van Maastricht University Medical Centre+ (MUMC+) en op zijn afstudeerthesis. Xilloc ontwikkelde de eerste 3D-geprinte titanium kaakimplantaten. Xilloc heeft een team van zes medewerkers, die allen verhuist zijn naar Brightlands Chemelot Campus.

Meer over de Brightlands Chemelot Campus

terug