Ja, ik wil lid worden!
28|03|2012
Steeds meer studenten wijken uit naar België

Vorig jaar volgden zo'n 4600 Nederlanders met een studiebeurs een volledige opleiding bij de zuiderburen, ruim duizend meer dan vijf jaar eerder, schrijft de Volkskrant dinsdag.

Nuffic, de Nederlandse instelling voor internationalisering in het hoger onderwijs, verwacht dat dat nog maar de voorhoede is van een massaal vertrek naar Vlaanderen. "Als de basisbeurs in de master straks wegvalt, zullen er meer Nederlanders naar België gaan", voorspelt een woordvoerder in de krant.

Vooral het lage collegegeld is een trekpleister voor Nederlandse studenten. Dat bedraagt in België 578,80 euro. In Nederland is dat met 1713 euro bijna drie keer zo hoog.
Een tweede studie doen kost voor een Nederlandse student in eigen land al snel tienduizend euro. Die extra kosten zijn er niet in België.

Woningnood
Daarnaast is de woningnood minder hoog en de toelating minder streng. Bovendien speelt mee dat Nederlandse studenten huiverig zijn om naar het buitenland te gaan.

"Als ze al gaan, zijn ze geneigd dicht bij huis te blijven. Vlaanderen zal vanwege de taal eerste keus zijn."

Naast België wordt Groot-Brittannië ook steeds populairder. Nuffic verwacht dat dat aantal zal stabiliseren omdat studeren daar duurder wordt.

Bron: Nu.nl 27 maart 2012

 
 

terug