Ja, ik wil lid worden!
12|09|2013
Sittard-Geleen opnieuw Fairtrade gemeente

De jury van Fairtrade Gemeente heeft de gemeente Sittard-Geleen voor de vierde keer de titel ‘Fairtrade gemeente’ toegekend. In 2010 ontving de gemeente Sittard-Geleen voor de eerste keer deze titel.

‘Fairtrade Gemeente’ is een eervolle titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan Fairtrade. Om Fairtrade Gemeente te kunnen zijn in Nederland, moet je voldoen aan een aantal criteria. Zo moet de gemeente zelf het goede voorbeeld geven door Fairtrade producten te gebruiken. Ook moet Fairtrade in de gemeente gestimuleerd worden. Dit gebeurt door een lokale werkgroep die ondernemers, verenigingen en burgers bij “Fairtrade” betrekt. Deze zelfde werkgroep  levert tevens een bijdrage aan de ontwikkeling en de bewustwording van bedrijven en instellingen rond “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen” (MVO).

Fairtrade is erop gericht om producten op de markt te brengen, waarvoor een rechtvaardige prijs wordt betaald aan de producenten in de landen van herkomst. Tussen de afnemer van Fairtrade artikelen en de producenten in de Derde Wereld worden afspraken gemaakt over prijszekerheid en stabiliteit in de afname van de producten. Bij de productie van Fairtrade artikelen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de ecologische en sociale omstandigheden ter plaatse. 

Ook dit jaar worden er weer tal van activiteiten georganiseerd om Fairtrade meer bekendheid te geven in de gemeente. Later dit jaar, van 26 oktober tot en met 3 november, organiseert de werkgroep Fair Trade tal van activiteiten rondom de landelijke Fairtrade Week.  Ook kunnen organisaties zich tot 20 september nog inschrijven voor de MVO prijs Westelijke Mijnstreek.

terug