Ja, ik wil lid worden!
01|10|2012
Overname NedCar door VDL officieel

Maandag zijn de contracten getekend, zo hebben de betrokken partijen bekend gemaakt. Hiermee komt er definitief een einde aan de onzekerheid over het voortbestaan van de autofabriek in Born. Het Eindhovense bedrijf VDL gaat in opdracht van BMW mini's bouwen in Limburg. In de eerste helft van 2014 moeten de eerste auto's van de band rollen.

Met de overname zijn de 1500 banen behouden. Een deel van de medewerkers gaat aan de slag met het ombouwen van de fabriek. Andere medewerkers krijgen tijdelijk ander werk of komen thuis te zitten. Hun uitkering wordt door VDL aangevuld tot 100 procent van het huidige loon.

Minister Verhagen
Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken  is blij met het nieuws. Hij noemt de doorstart het begin van een nieuwe toekomst voor NedCar. "Vandaag komt een einde aan een lange periode van onzekerheid", zegt de minister. Het ministerie van Economische Zaken heeft een belangrijke rol gespeeld in de overname van NedCar. "Ik heb er alles aan gedaan om te helpen het bedrijf te redden. Het leek er lang op dat het niet zou lukken, maar ik ben blij dat we samen NedCar nooit hebben opgegeven."

Vakbonden
FNV Bondgenoten noemt de redding van NedCar een zegen voor Limburg. "NedCar is een overlever pur sang", zegt bestuurder Henk van Rees. "Dat uitgerekend BMW voor NedCar kiest, is de ultieme erkenning van het vakmanschap en de prestaties van de 1500 autobouwers in Born. Een beter keurmerk kun je niet krijgen."

Vakbond De Unie is kritisch. Volgens de bond blijft de positie van de fabriek en de werknemers kwetsbaar. De zwakte zit hem erin dat NedCar voorlopig afhankelijk blijft van één opdrachtgever. De Unie pleit er daarom voor dat VDL ook moet kijken of er andere opdrachtgevers zijn die auto's willen bouwen in Born.

Mitsubishi
Op 6 februari werd bekend dat Mitsubishi aan het eind van 2012 zou stoppen met de productie van auto's bij NedCar. Daarmee leek er na jarenlange onzekerheid definitief een einde te komen aan het bedrijf. Na een lange periode van onzekerheid werd afgelopen maanden steeds duidelijker dat een redding nabij was.

Bron/Nieuwsbericht: www.l1.nl

terug