Ja, ik wil lid worden!
06|10|2014
Limburgse ondernemers: techniekstudenten kom naar Limburg

Afgelopen maandag kopte het Financieele Dagblad: “Hogescholen beperken instroom technische studies”. In reactie hierop roepen Limburgse ondernemers studenten op om in Limburg techniek te komen studeren. Door de unieke samenwerking van de techniekopleidingen met het bedrijfsleven speelt het capaciteitsprobleem, waar andere hogescholen onder lijden, in Limburg minder.

Afgelopen jaren is er namelijk flink geïnvesteerd door de overheid en het bedrijfsleven in Centres of Expertise, die daardoor nu een bijdrage kunnen leveren aan het capaciteitstekort. Hierdoor hoeft bij Zuyd Hogeschool geen numerus fixus te worden in gevoerd. Ook na de studie blijft Limburg erg aantrekkelijk, juist omdat deze regio zich toelegt op Chemie en Materialen, Life Science en Health en Duurzaam gebouwde omgeving en Energie.

“We willen meer studenten in de techniek opleiden, ook omdat de regio Limburg daar behoefte aan heeft. En niet alleen op gebied van chemie, maar ook in de richting van Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Technische bedrijfskunde, Bouwkunde/Civiele techniek en ICT”, aldus Bert Schroën, directeur faculteit Bèta Sciences and Technology. “Het is niet voor niks dat we partner zijn van de Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) op de Chemelot Campus te Sittard-Geleen. Onze studenten kunnen daar tijdens hun derde en vierde jaar onderzoeks- en praktijkopdrachten uitvoeren in samenwerking met en voor het bedrijfsleven. Hierdoor kunnen we de laboratoriumcapaciteit verdelen, kennis en innovatie delen en onze studenten als young professional gelijk een gericht netwerk bieden dat goed van pas komt tijdens hun toekomstige carrière in Limburg.”

“De Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) kan deze toenemende behoefte aan technisch opgeleid talent onderstrepen en blijft zich dus inzetten om ervoor te zorgen dat de bedrijven voldoende en goed opgeleid personeel kunnen vinden”, aldus Mark Hendriks, secretaris Arbeidsmarkt en Onderwijs. “Op dit moment zijn er al tekorten in sommige sectoren en moeten we daarom ieder technisch talent benutten”.

terug