Ja, ik wil lid worden!
15|09|2014
LimburgMakers bijna 9 miljoen aan innovatieprojecten mogelijk gemaakt

Het innovatieprogramma voor de Limburgse maakindustrie, LimburgMakers heeft in zijn eerste bestaansjaar bijna 9 miljoen euro aan investeringen in innovatieprojecten losgemaakt. Deze investeringen staan gelijk aan ruim 600 extra arbeidsjaren. Tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van één jaar LimburgMakers vandaag werden de eerste concrete resultaten uit het programma getoond, live en op film. Ongeveer 75 ondernemers woonden deze bijeenkomst bij. Na introductie door Charles Mevis (programmamanager LimburgMakers) en inleidingen van Twan Beurskens (gedeputeerde Economische Zaken), Theo Camps (Bestuursvoorzitter Berenschot) en Huub Janssen (Janssen Precision Engineering) volgde een paneldiscussie waarbij ook Jérôme Verhagen (Directeur LIOF) aanschoof.

Gedeputeerde Twan Beurskens: “Deze mooie resultaten geven aan dat we op de goede weg zitten. De Limburgse maakindustrie kan alleen maar concurreren als ze blijvend innoveert. LimburgMakers biedt daarvoor een laagdrempelige toegang. De bedrijven zien en waarderen dit. Hun animo is groot en we zijn dan ook zeer tevreden over de toegevoegde waarde van dit project voor het Limburgse MKB!”

Jérôme Verhagen: “Goed om te zien waar dit programma nu al toe heeft geleid. Een fors aantal nieuwe producten en processen, die de betreffende bedrijven een sterkere marktpositie geven. De ideeën blijven binnenkomen. Dus ook wij kijken ambitieus uit naar de volgende twee jaar”.

Met de tot nu behaalde resultaten loopt het driejarige programma in de pas met de planning. Na één jaar is een derde van de beschikbare financiële middelen besteed, aan een diversiteit aan innovatieve projecten. Van een innovatieve transportbox voor donororganen tot een high tech module waarmee op nanoschaal bewegingen en verplaatsingen kunnen worden gerealiseerd. En van unieke filamenten voor 3D printers tot een geavanceerd meetsysteem om gewasgroei te volgen.

Vermeldenswaard is ook dat er uit de bijeenkomsten diverse samenwerkingen zijn ontstaan van ondernemingen onderling maar dat er ook bewust gewerkt is naar samenwerking tussen ondernemingen en Limburgse kennisinstellingen zoals Universiteit Maastricht. Dit laatste om de weg te bereiden voor toekomstige kennisintensieve ontwikkelingen bij de Limburgse maakindustrie.

LimburgMakers is een programma van Provincie Limburg en wordt uitgevoerd door NV Industriebank LIOF en Kamer van Koophandel. Tot medio 2016 staan er nog vele interessante bijeenkomsten op de planning. Op korte termijn bijvoorbeeld rond onderwerpen als Intellectueel Eigendom, 3D-printing en ‘Internet of Things‘. Mede geïnspireerd door deze bijeenkomsten kunnen maakbedrijven met innovatieplannen rekenen op ondersteuning bij het uitwerken van hun plannen, van idee tot business, en daarbij gebruikmaken van de subsidie-instrumenten. Er blijven dus nog volop mogelijkheden om succesvol te innoveren en ondernemen!

Tekst: LED

terug