Ja, ik wil lid worden!
30|05|2013
Innovatief koelsysteem OCI Nitrogen wint Responsible Care-prijs

Met het innovatieve nieuwe koelsysteem voor haar kunstmestfabrieken heeft OCI Nitrogen in Sittard-Geleen de Responsible Care-prijs van de VNCI gewonnen. OCI Nitrogen produceert al meer dan 80 jaar kunstmest in de regio Limburg voor met name de Europese landbouw. De Responsible Care-prijs is toegekend vanwege het terugdringen van de stofemissie tijdens de productie van kunstmestkorrels. Met een nieuwe techniek voor koeling is de emissie teruggebracht van 174 ton fijnstof naar nul.

De Responsible Care-prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) aan bedrijven in de chemische industrie die excelleren op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en duurzaamheid. “Cool! leest als een spannend jongensboek”, oordeelde de jury. “Het project levert niet alleen een grote milieuwinst op, maar het is tevens een voorbeeld van ondernemersvisie, doorzettingsvermogen en verantwoord ondernemen.”

Met het toekennen van de prijs onderstreept de jury het belang van innovatie in de basischemie. “Het was een serieuze en risicovolle investering. Maar onze mensen hebben keihard gewerkt en die inspanning wordt nu beloond”, aldus Gert-Jan de Geus, Chief Operations Officer.

Nieuwe techniek

Aan het einde van het productieproces van kunstmest worden de korrels gekoeld. Voor verdere uitbreiding van de capaciteit was een nieuwe vergunning nodig. “De Provincie stelde ons met verlaagde normen voor een serieuze uitdaging”, legt Jos Claassen, Plantmanager, uit. “Tot voor kort koelden wij met de gangbare, traditionele luchtinstallaties. Dit leverde echter ongewenst fijnstof op, dat wij terug wilden dringen naar nul. Dit leek vrijwel onmogelijk en is nooit eerder vertoond in deze industrie. Met vallen en vooral veel opstaan zijn onze technici erin geslaagd om een uniek systeem te ontwikkelen.” Er werd gekozen voor een nieuwe techniek die niet eerder in deze industrie is gebruikt. “Wij hebben gekozen voor indirecte waterkoeling. Deze bestaande techniek was echter niet direct toepasbaar voor ons. Het bleek een ware uitdaging voor onze technici”, blikt Jos terug.

Samenwerking

Het ontwikkelen van de koeler bleek veel moeilijker dan aanvankelijk gedacht. “Alleen dankzij een uitstekende samenwerking tussen de ingenieurs van OCI Nitrogen, Sitech en de leverancier van het apparaat, Coperion, is het ons gelukt. Ook de snelle en secure uitvoering van de noodzakelijke aanpassingen door de firma Stork hielp ons telkens verder”, aldus Hub van Maris, Procestechnoloog bij OCI Nitrogen. Hub heeft zelf meer dan 36 maanden zijn tanden gezet in het project en geniet zichtbaar dat de koeler na alle inspanningen zo’n succes is. Eenmaal geïnstalleerd en enkele kinderziektes verder is de stofuitstoot gereduceerd van 174 ton per jaar naar 0. Bovendien is het energieverbruik in deze koelsectie met 75% afgenomen en de productie met 20% toegenomen. De twee andere productielijnen worden momenteel voorzien van twee nieuwe koelers.

Responsible Care

Het Responsible Care-programma is een wereldwijd initiatief van de chemische industrie. Het initiatief is erop gericht de prestaties van bedrijven op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en duurzaamheid continue te verbeteren. Met de Responsible Care-prijs wil de VNCI Responsible Care breed onder de aandacht brengen. Sinds 1999 reikt de branchevereniging de prijs uit aan de meest toonaangevende en inspirerende bijdrage.

Over OCI Nitrogen

OCI Nitrogen is in Europa een van de marktleiders in minerale meststoffen en wereldwijd de grootste producent van melamine. De meststoffen van OCI Nitrogen spelen een essentiële rol in het verbeteren van de productiviteit van de landbouw om zo de toenemende vraag naar voedsel in de wereld te ondersteunen. Melamine wordt gebruikt als grondstof voor lijmen en harsen in velerlei toepassingen zoals meubelplaten, laminaatparket, coatings en verven en kunststof serviezen. OCI Nitrogen heeft de ambitie in beide markten het best presterende bedrijf te zijn. OCI Nitrogen staat voor kwaliteit, een goede service, flexibiliteit én betrouwbaarheid. Het hoofdkantoor van OCI Nitrogen is gevestigd in Sittard-Geleen (Nederland). OCI Nitrogen heeft productielocaties in Nederland, China en de Verenigde Staten.

 

terug