Ja, ik wil lid worden!
06|10|2014
Aantal kenniswerkers in Zuid-Limburg vervijfvoudigd

Het aantal internationale kenniswerkers in Zuid-Limburg is sinds 2007 vervijfvoudigd tot ruim 2100 eind 2012. Het aantal arbeidsmigranten steeg in die tijd van 2135 naar ruim 7000.

Dat blijkt uit onderziek van bureau Decisio, dat in opdracht van de achttien gemeenten het aantal economische actieve internationals in loondienst in de regio Zuid-Limburg nauwgezet in kaart bracht.

De toestroom van de groeiende hoogopgeleiden is vooral van belang voor het opvullen van vacatures in de technologische sector. De meeste kenniswerkers komen uit Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. In opkomst zijn toptalenten uit India, China en de Verenigde Staten.

Maastricht en Sittard-Geleen favoriet

De buitenlandse kenniswerkers zijn vooral actief binnen het wetenschappelijk onderwijs, de chemie, de zakelijke dienstverlening en de zorg. Wat wonen en werken betreft kiezen kenniswerkers voor Maastricht, gevolgd door Sittard-Geleen.

Stijging

Het aantal internationale kenniswerkers in Zuid-Limburg is vooral in 2008 erg snel gestegen; de groei is daarna behoorlijk afgevlakt. De verwachting is dat het aantal de komende jaren verder zal stijgen. De aanwezigheid van het juiste (internationale) talent is van groot belang voor het aantrekken en behouden van (internationale) bedrijvigheid.

Het is aan werkgevers om te zorgen voor goede carrièrekansen, een goed onderwijsaanbod en een gebundelde dienstverlening als het gaat om afhandelen van formaliteiten, informatieverstrekking en goede doorverwijzing. Voor toptalenten en hun gezinnen is het cruciaal dat hun komst naar de regio zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt.

Bron: www.limburger.nl

terug